Oletko ajatellut että Karate sopisi sinulle? Haluatko tietää enemmän Shotokaista? Toivomme, että tämä sivusto vastaa kysymyksiisi ja että ottaisit yhteyttä lähimpään KDS kerhoon josta saat tarkemmat harjoitusaikamme.

Olet erittäin tervetullut harjoituksiimme ja tutustumaan lähemmin KDS järjestöön ja meidän ohjaajiimme. Kuten monet ennen sinua, huomaat pian, että karate on erittäin hauskaa ja mielenkiintoista.

 

Miksi harjoitella Karatea?

On monia syitä aloittaa karaten harjoittelu. Itsepuolustuksen oppiminen on monien harrastajien ensimmäinen syy miksi he tulevat mukaan. Monet ihmiset haluavat parantaa kuntoaan, toiset koska karate on jotain erilaista kuin muut perinteiset liikuntamuodot. Aloittelijat huomaavat pian että karate on paljon enemmän kuin perinteinen säännöllinen liikunta niin fyysisesti kuin henkisesti.

Kamppailulajit – faktaa ja fiktiota

Kamppailulajit ja Karate on viime vuosina saanut paljon huomiota elokuvista ja tv:stä. Kamppailulajeja harrastavilla on usein kuvattu olevan yli-inhimillisiä kykyjä, erityisesti voiman ja kestävyyden suhteen. Todellisuudessa on kuitenkin täysin erilainen. Vaikkakin on olemassa erittäin lahjakkaita yksilöitä, kuten Sensei Harada niin kamppailulajien harrastajiin pätee ihan samat fysiikan lait kuin kaikkiin muihinkin ihmisiin. Myyteillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Miksi KDS?

KDS sopii sekä miehille että naisille. Kunnolla ei ole merkitystä, monet aloittavat harjoittelun juuri siksi että pääsisivät parempaan kuntoon. Seurojen ohjaajat ovat ystävällistä ja asiantuntevaa. Kannustamme positiiviseen kanssakäymiseen ja avoimeen koulutusympäristöön, jossa saat vastauksia kysymyksiisi.

Seurojen ohjaajat

Lähimmän seuran löydät Seurat sivulta. Sieltä saat tietoa siitä, missä ja milloin harjoituksia pidetään. Seuran toimintaa ylläpidetään jäsenmaksuilla. Varat käytetään yksinomaan jäsenien eduksi. FKDS organisaatioon kuuluvat seurat ovat korkeatasoisia ja voit olla varma saada hyvää opetusta. FKDS kouluttaa kaikkia ohjaajia jatkuvasti tämän varmistamiseksi.

FKDS pitää erittäin tärkeänä että ohjaajilla on kyky välittää tekniset taidot ja että heillä on tarpeeksi korkea tietämys opettaa eri tyyppisiä harjoituksia. Harjoitusleirit auttavat ohjaajia parantamaan opetusmenetelmiä ja kehittää ymmärrystä erilaisissa ongelmissa. Asiantuntevat ohjaajat varmistavat että harrastajien taso kehittyy koko ajan.

Mitkä ovat vyöarvot? 

KDS kuten myös useimmat muut tyylit käyttävät eri vyöarvoja eri taitotasoilla. Vyöarvojen värit ovat seuraavanlaiset:

Valkoinen (Aloittelija): Kaikki aloittelijat alkavat tästä

Punainen (6 Kyu) (ei enää käytössä)

Keltainen (5 Kyu)

Oranssi (4 Kyu) (ei enää käytössä)

Vihreä (3 Kyu)

Sininen (2 Kyu) (ei enää käytössä)

Ruskea (1 Kyu)

Musta (1 Dan – 5 Dan)

5 dan musta vyö on korkein KDS organisaatiossa käytettävä vyöarvo. Gichin Funakoshi, jota usein kutsutaan modernin karaten perustajaksi, piti hallussaan 5 dan vyöarvoa ja tämän vyöarvon hän myös myönsi Sensei Haradalle. Tästä syystä Sensei Harada ei myöskään koskaan ole hyväksynyt korkeampaa vyöarvoa kuin 5 dan.

Graduointi

Aloittelijalle ensimmäisen vyöarvon (keltainen vyö) saavuttamiseen menee yleensä noin 4-6 kuukautta.

Kyu-arvot myönnetään yleensä harjoitusleireillä. Poikkeuksia voidaan tehdä alemman Kyu-arvon kanssa seuran ohjaajan toimesta. Ruskea ja musta vyöt edellyttää vähintään kahden teknisen ryhmän jäsenen paikallaoloa.

Seuran ohjaajat kertovat tarvittaessa lisätietoja ja sitä mitä tarvitaan vyöarvon saavuttamiseen.

Kunto

Koska KDS korostaa liikkuvuutta, koordinaatiota ja tasapainoa rennolla keholla niin tämä karaten tyyppi sopii kaikille, iästä, kunnosta tai sukupuolesta riippumatta. Lämmittelyssä voidaan tehdä aika raskaita harjoituksia. Jos sinusta tuntuu epävarmalta mihin pystyt niin ohjaaja voi muokata lämmittelyn niin että se sopii juuri sinulle.

Olenko liian vanha?

Ei! Monet uudet harrastajat kysyvät juuri tämän kysymyksen kun he näkevät vanhempien harrastajien harjoittelua. On täysin väärin ajatella että sinun täytyy aloittaa harrastus varhaisessa iässä ja olla hyvässä kunnossa aloittaaksesi karaten harjoittelun. Mutta näin se ei oikeastaan ole, koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa karaten harrastaminen!

Mitä tarkoittaa Shotokai?

Shoto tarkoittaa "tuulen huminaa männyissä" ja se oli Gichin Funakoshin käyttämä nimimerkki. Gichin Funakoshi oli henkilö joka toi karaten Okinawan saarilta Japaniin ja häntä pidetään modernin karaten perustaja. Kai tarkoittaa suoraan käännettynä organisaatiota.

Kuinka KDS eroaa muista karatetyyleistä?

On monia eri karate tyylejä joista valita. KDS pitää hyvin tärkeänä kehittää kehon oikeanlaista hallintaa ja korostaa liikkuvuutta. Liikkuvuus on tarpeen jotta voidaan välttää tai ennakoida erilaisia hyökkäyksiä sekä olisi mahdollista tehdä erilaisia tekniikoita tehokkaasti. Tule mukaan harjoittelemaan niin näet ja koet itse jos KDS on sinua varten!

Kilpaillaanko?

KDS on perinteinen kamppailulaji jossa ei kilpailla. Uskomme että kilpailu on vastoin Kamppailulajien todellista henkeä, ja että se on myös tehotonta oppimisen kannalta. Meidän opetuksemme sisältää sparrauksen, mutta vain jokaisen harrastajan omalla tasolla.

 

Kuinka kauan karaten oppiminen kestää?

Tulet löytämään monia uusia asioita itsestäsi ja kuinka käyttää kehoasi kun harjoittelet KDS karatea.

Aluksi huomaat eniten edistystä kunnon kohentumisessa. Ajan mukaan liikkeet tuntuvat vähemmän hankalilta ja voit suorittaa liikkeet tehokkaasti ja sujuvasti. Tulet myös tietoiseksi siitä kuinka tärkeää on ymmärtää tilanteen, ajoitus ja toteutukseen sopiva tekniikka. Perimmäisenä tavoitteena on saada sinut oppimaan hallitsemaan erilaisia tilanteita huolimatta siitä millaisia ne ovat.

Karaten oppiminen ei ole lyhyt prosessi, mutta KDS organisaation ja oman ohjaajasi avulla uskomme että nautitte jokaisesta askeleesta jonka otat kohti parempaa osaamista. Sinun omaa edistymistäsi rajoittaa vain halu oppia. Mitä enemmän ymmärrät harjoittelusta, sitä enemmän haluat oppia!