Boris Sundell

Boris Sundell 3 dan ”Karate on elinikäistä oppimista”

Syntynyt: 1955

Ammatti: Sivistystoimenjohtaja

Etsin sopivaa taistelulajia ja sen minkä näin Sensei Haradan karatessa herätti minussa heti kiinnostusta. Se että hänen ikäinen mies pystyi esittelemään jotain niin helppoa ja pehmeää niin räjähtävästi ja keskittyneesti teki minuun todella vahvan vaikutuksen.

Aikaisemmin olen omistautunut juoksemiselle ja ammunnalle. Nykyään harjoittelen KDS karatea kolme kertaa viikossa. Karaten lisäksi juoksen ja hiihdän saadakseni sekä aerobista että anaerobista harjoitusta. Tämän lisäksi nautin saaristolaiselämästä, kalastamisesta ja silloin tällöin tunturivaelluksista – todellista elämänlaatua!

Karate on haastava laji ja elinikäistä oppimista. Et ole koskaan ”täysin koulutettu”, aina voi oppia jotain uutta. Se että pitää osata olla ajattelematta sitä mitä pitäisi tehdä ja sen sijaan opettaa kehoa tekemään jotain vaistomaisesti on jatkuva taistelu ja samalla kiinnostava paradoksi harjoittelussa.

Meidän karateharjoitteluun kuuluu kehontuntemus, rentoutuminen, pehmeys, liike, joustavuus, intuitio, kumppanuus, keskittyminen ja räjähtävyys. Harjoitellessa kehon pitää pysyä rauhallisena mutta mielesi pitää olla keskittynyt ja valpas.

Harjoittelu on monipuolista ja antaa hyvän pohjan. Juoksemisen ajoilta lihakseni ovat muuttuneet radikaalisti. Pärjään nykyään lyhyemmällä lämmittelyllä ja en ole yhtä herkkä lihasvammoille ja siten loukkaantumistaso on hyvin alhainen. On mahtavaa pystyä harjoittelemaan samalla tasolla kun huomattavasti minua nuoremmat harjoittelutoverit. Tämä on juuri sen tyyppinen karate jonka antaa minulle mahdollisuuden harjoitella ja kehittyä lajissa vielä pitkään. 

Kumppanuus on hyvin tärkeä osa karatea. Harjoituksissa autamme toisiamme kehittymään ja kokeilemaan uusia menetelmiä.  Samalla emme pelkää antaa toisillemme palautetta.  Harjoittelemme aina yhdessä eikä toisiamme vastaan.  Kaupanpäällisenä saa uusia ystäviä ja voi laajentaa omaa näkökulmaa osallistumalla leireihin Suomessa ja ulkomailla.  Sosiaalisuus on iso osa viihtyvyyttä. Lisäksi mahdollisuus hyödyntää Sensei Haradan tekniikkaa henkilökohtaisen treenin avulla ei voi kuvailla, se pitää kokea.