Mitsusuke Harada

Sensei Mitsusuke Harada – perinteisen Shotokan-Karaten opettaja

"Mitsusuke Harada syntyi vuonna 1928 ja liittyi kuuluisaan Shotokan dojoon Tokiossa vuonna 1943 harjoittelemaan karatea. Täällä hän oli Gichin Funakoshin oppilaana, Funakoshian jota kutsutaan modernin karaten isäksi ja Harada harjoitteli myös monien muiden legendaaristen mestareiden kanssa kute Motonobu Hironishi, Wado Uemura, Tadao Okuyama, Shigeru Egami ja Yoshiaki Hayashi. Harada on yksi harvoista elossa olevista henkilöistä joka harjoitteli Yoshitaka Funakoshin alaisuudessa.

Kun Shotokan dojo tuhoutui sodassa, Harada päsi harjoittelemaan Gichin Funakoshin yksityisenä oppilaana. Funakoshi on mestari, joka esitteli ja toi karaten Okinawasta Manner-Japaniin ja joka perusti Shotokan tyylin. Wasedan yliopistossa Harada vaikutuksia Funakoshilta ja mestareilta kuten Hiroshi Noguchi, Tochio Kamata ja Tadao Okuyama. Harada oli läheinen ystävä Tsutomu Oshiman kanssa ja harjoitteli yksityosesti Shigeru Egamin kanssa, Egami jonka kyvyt olivat vailla vertaa Japanin karatepiireissä. Tällainen elämäntarina on erittäin merkittävä ja ainutlaatuinen.

Sensei Harada vei karaten Brasiliaan vuonna 1955 ja samalla Funakoshi myönsi hänelle 5 danin vyöarvon. Harada matkusti Eurooppaan vuonna 1963 ja on opetti karatea Ranskassa ja Belgiassa ennen myöhemmin samana vuonna hänestä tuli ensimmäinen japanilainen karate opettaja joka asettui asumaan Iso-Britanniaan. Tänään Sensei Harada opettaa karatea Euroopassa, Skandinaviassa ja Pohjois-Amerikassa ja hän on Karate-Do Shotokai (KDS) organisaation pääopettaja.

Kirjasta " Reminiscences by Master Mitsusuke Harada " Dr. Clive Layton

 

Harada Suomessa

Sensei Mitsusuke Harada vierailee Suomessa yleensä kaksi kertaa vuodessa kokeneimpien oppilaidensa kanssa kute Tony Lima 5 Dan, Steve Hope 5. dan, Marie Kellett 5 Dan, Roy Margetts 5 Dan ja Mark Hallam 5. dan.

Pyrimme mahdollisimman usein kutsumaan Sensei Haradan tai jonkun hänen kokeneimmista oppilaistaan ohjaamaan opetusta jotta saisimme mahdollisimma korkeaa opetusta Karate-Do harjoittelussa. Ilman Sensei Mitsusuke Haradaa ja hänen kokeneimpia oppilaitaan, meidän tasomme ei olisi siellä missä se on tänään. Vaikka meidän tasomme on hyvä ja parannumme jatkuvasti niin olemme silti vielä valovuosia jäljessa verrattuna Sensei Haradaan ja juuri se tuo iloa ja intoa oppimiseen koska on aina seuraava taso mihin voimme tähdätä ja yrittää nousta.

 

MBE - Brittiläisen imperiumin ritarikunta

Brittiläisen imperiumin ritarikunta (engl. The Most Excellent Order of the British Empire) on brittiläinen, kuningas Yrjö V:n vuonna 1917 perustama kunniaritarikunta. Se on Britannian ritarikunnista nuorin ja runsasjäsenisin. Ritarikunnan tunnuslause on For God and the Empire ('Jumalan ja imperiumin puolesta').

Ritarikunnan myöntämät arvonimet sotilashenkilöille ja siviileille järjestyksessä korkea-arvoisimmasta alkaen ovat: Brittiläisen imperiumin suurristin ritari (Knight/Dame Grand Cross of the Order of the British Empire, GBE), Brittiläisen imperiumin ritarikomentaja (Knight/Dame Commander of the Order of the British Empire, KBE/DBE), Brittiläisen imperiumin komentaja (Commander of the Order of the British Empire, CBE), Brittiläisen imperiumin upseeri (Officer of the Order of the British Empire, OBE), Brittiläisen imperiumin jäsen (Member of the Order of the British Empire, MBE)

Kuningattaren syntymäpäivä vuonna 2007 Sensei Haradalle myönnettiin MBE hänen ansioistaan ja saavutuksistaan karatessa.